Wat is webdesign?

Voor het maken van een website heb je webdesign nodig. Maar wat is webdesign? Om dit te begrijpen moeten we je eerst uitleggen welke taken allemaal vervuld moeten worden om een website te maken.

programmeurHiervoor zijn twee mensen nodig die verschillende taken vervullen. Een ontwikkelaar of programmeur en een designer. De webdesigner die maakt alle grafische aspecten van een website. Hij of zij gebruikt programma’s als Photoshop om de afbeeldingen te maken die bepalen hoe de website eruit komt te zien. De programmeur zorgt er met code voor dat de afbeeldingen en teksten een interactieve website worden.

Webdesign bureau

Hoewel het design en de ontwikkeling van een website twee totaal verschillende taken zijn, kan je bij een webdesign bureau meestal wel beiden uitbesteden. Mensen met vaardigheden op de twee vlakken werken hier met elkaar samen om het mooiste resultaat te verwezenlijken. Je hoeft dus wanneer je een website wilt laten maken niet twee verschillende bureaus in te huren. Dit is uiteraard wel het makkelijkste en ook wat mensen verwachten van een WebDesign bureau.

Proces maken website

website codeOp het moment dat je een bureau inhuurt om een website te laten maken, dan zal je vaak als eerste contact hebben met de webdesigner. Deze man of vrouw bespreekt met je wat je precies van het eindresultaat verwacht. Je kunt enkele voorbeeld websites laten zien en aangeven wat je bijvoorbeeld anders wilt zien qua indeling en kleuren. De persoon die zich bezighoudt met webdesign heeft meestal ook al een goed begrip van wat wel en niet mogelijk is bij de ontwikkeling van de website. Vervolgens gaat de webdesigner aan de slag met grafische programma’s en kan je afbeeldingen laten zien voordat de ontwikkelaar aan het programmeren van de code begint.

Updaten en andere nazorg

Na het online plaatsen van de website is het werk van een webdesign bureau nog altijd niet gedaan. Vaak houd je met hen nog contact voor het updaten en andere nazorg. Als je bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen wilt veranderen of de website wilt uitbreiden, dan kan je contact opnemen met de personen die eerder de webdesign hebben gedaan om dit aan heb uit te besteden.