Wat is de definitie van een koerier eigenlijk?

brief versturenHet woord koerier en koeriersdienst hoor je vast regelmatig voorbijkomen. Zeker wanneer je werkzaam bent binnen een bedrijf dan zullen dagelijks pakketjes verzonden en ontvangen worden. Heb je jezelf echter al weleens afgevraagd wat nu eigenlijk de exacte definitie van een koerier is? Sommige mensen vragen zich af wat is er te doen in Amsterdam, een koerier in de regio kan je dat gemakkelijk vertellen.

Als we een letterlijke definitie van het woord geven, dan betekent koerier een persoon die brieven of goederen bezorgt. Het is een eeuwenoud beroep dat vele malen langer wordt uitgeoefend dan het beroep van een postbode. Een postbode vervult ongeveer dezelfde taken, maar is in dienst bij een postbedrijf. De koerier kan ook een kleine zelfstandige zijn die zich laat inhuren om bezorgingen uit te voeren.

Koeriers zijn er vanaf de eerste beschavingen

Koeriers zijn er al vanaf de eerste menselijke beschavingen. Ver voordat het eerste postbedrijf werd opgezet en de bezorging van brieven en pakketten vele malen efficiënter werd verricht. Bekend is dat zelfs in de tijd van het Oude Egypte de farao’s van deze tijd koeriers in dienst hadden om berichten te bezorgen.

In deze tijd ging dit vooral om gesproken boodschappen die de koeriers overbrachten. De Egyptenaren begonnen echter ook met het ontwikkelen van een schrift, dus het is aannemelijk dat ook brieven werden verzonden. Door de gehele geschiedenis van de mensheid hebben koeriers een belangrijke rol gespeeld in het overbrengen van berichten en goederen. De moderne koeriers worden nog altijd veel gebruikt en vervullen een belangrijke rol in de economie.

De huidige definitie van een moderne koerier

De letterlijke definitie van een koerier is eigenlijk door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven. Nog altijd bezorgen zij berichten en pakketten in opdracht van een verzender. Veel brieven worden echter niet meer fysiek bezorgd. Met de huidige techniek is het immers makkelijker om dit via een email te doen. Tenzij het om belangrijke documenten gaat die persoonlijk ondertekend moeten worden.

Goederen worden wel nog altijd door koeriers tussen adressen vervoerd. Pakketbezorging neemt zelfs de laatste jaren weer drastisch toe. Dit komt door de toename van het aantal goederen dat bij webwinkels wordt besteld. Deze moeten van een magazijn naar de plek van bestemming worden toegebracht en de koerier is hiervoor de juiste persoon.