Een cursus Nederlands volgen?

wereldAls je in Nederland geboren bent, dan is het natuurlijk logisch dat je een goed woordje Nederlands spreekt. Er zijn veel mensen die ondanks dat ze hier geboren zijn, toch nog niet heel goed Nederlands spreken. Dit kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld door een sociale achtergrond.

Als je een goede baan wilt vinden, is het wel belangrijk dat je de taal goed beheerst. Zo simpel is het nu eenmaal. Je zult moeten zorgen dat je de taal goed spreekt, maar ook dat je goed kunt schrijven. Werkgevers hebben het al snel door als je dit niet goed beheerst. Een cursus nederlands kan dan ook een goede investering zijn voor je toekomst. Ook als je denk dat je Nederlands goed beheerst, kan het helpen om zo’n cursus te volgen. Want de laatste jaren zijn de Nederlandse lessen op school erg achteruit gegaan, ook in het hogere onderwijs.

Voor wie nog meer?

Natuurlijk is er ook voor andere doelgroepen nog iets te zeggen voor een Nederlandse cursus. Denk bijvoorbeeld eens aan de vluchtelingenstroom die weer op gang gekomen is. Al deze mensen willen natuurlijk een verblijfsvergunning hebben en daarvoor zul je Nederlands moeten gaan leren. Er zijn specifieke cursussen voor mensen die willen inburgeren, maar de taal staat daar wel centraal.

Ook zijn er natuurlijk buitenlandse werknemers uit de E.U. die zonder problemen mogen werken in Nederland. Soms gaat het om zeer specifieke werknemers met bepaalde kwaliteiten, die we in Nederland niet hebben, of maar weinig. Deze mensen kunnen uit het buitenland gehaald worden om hier te werken. Soms betreft het tijdelijke opdrachten, die binnen een paar maanden weer zijn opgelost. Maar het komt ook voor dat deze werknemers na een bepaalde periode zich gaan settelen in Nederland. Misschien vinden ze een vrouw of man in Nederland en gaan hier voor vast wonen. In zo’n geval kan het natuurlijk handig zijn als er Nederlands gesproken wordt. Als je hier een leven wilt opbouwen is het prettig om de taal te spreken.